Tasty Tuesday - Chicken & Pineapple Curry

Kocham curry i mogłabym jeść je codziennie... Kiedy więc w lodówce zalegała reszta ananasa pomysł na danie był prosty - curry z ananasa.

Wzięłam zatem składniki, które najbardziej lubię i przekształciłam je w coś, moim zdaniem, pysznego. Przepis jest prosty ponieważ wymaga użycia gotowej przyprawy curry.

I love curry and I could eat different curries every day...So when I had a rest of a pineapple in the fridge the idea was simple...pineapple curry.

I simply took ingredients I like the most and turned them into something, in my opinion, delicious. This recipe is simple as it only needs curry spice.



Curry z kurczaka i ananasa

0,5 kg kurczaka (można użyć dowolnych części)
1 czerwona papryka
1 średniej wielkości cebula
1-2 łyżki oleju kokosowego
Przynajmniej połowa ananasa
Jogurt grecki
Curry
Sól

Pokrój kurczaka, cebulę, paprykę i ananasa. Podgrzej olej kokosowy, dodaj cebulę, a kiedy będzie złota i miękka dodaj curry - mieszaj przez chwilę tak by nie przypalić! Dodaj paprykę i mięso i smaż aż mięso będzie prawie gotowe. Na końcu dodaj ananasa, jogurt grecki i sól do smaku. Gotuj wszystko przez ok 5 minut delikatnie mieszając.


Chicken & Pineapple Curry

0,5 kg of Chicken (you can use different parts)
1 red pepper
1 medium onion
1 - 2 tbs of coconut oil
at least half of pineapple
greek yoghurt
curry (depends on how much you like it)
salt

Chop the meat, onion, pepper and pineapple. Heat the coconut oil in the pan, add onion and when it's gold and soft add curry - stir it for a while but do not burn! Add red pepper and meat and fry until the meat is almost ready. Finally add pineapple, greek yoghurt and salt to taste. Cook everything for about 5 minutes stirring it gently. 





Uwielbiam curry podawane z ryżem basmati lub z jaśminowym i oczywiście z indyjskim chlebem. Naan ciężko zrobić w domu więc zazwyczaj robię chlebek chiapati, odrobinę grubszy niż w oryginale.

Zamierzam także przygotować to curry z mlekiem kokosowym zamiast jogurtu. Poza tym taka kombinacja będzie rewelacyjna z krewetkami zamiast kurczaka... Chyba właśnie zgłodniałam:)


I love whent it's served with basmati or jasmin rice and of course with Indian style bread. As it is hard to make Naan at home I usually make chiapati bread but a bit thicker than original one.

I also want to try this curry with coconut milk instead of greek yoghurt. This combination should be also delicious with prawns instead of chicken... I think I've just got hungry:)



Anjamit

6 komentarzy:

  1. Mmmmm... Curry :)! ja robię z mlekiem kokosowym i z pastą curry, jakie to jest pyyszne :). A jeśli się chce troszkę bardziej gęste to znalazłam patent żeby dodać mała orzechowego - działa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :))) O koniecznie musze wypróbowac patent z masłem orzechowym:) też je uwielbiam:))))

      Usuń
  2. takiej mieszanki z ananasem nie próbowałam
    może się skuszę skoro tak polecasz:))

    chociaż ja typowa polska dziołcha co za pierogi to bym rękę oddała:))

    OdpowiedzUsuń
  3. No jest przepis dla mnie! Wypróbuję jeszcze w tym tygodniu. dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam....my robimy curry, ananas, ryż i kurczaczek

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz niebędący obelgą dla mnie i moich czytelników jest ważny i mile widziany! Dziękuję za "nakarmienie" mojego bloga:)